Peter en Sefke waren al jaren gescheiden. Ze hadden twee kinderen, een meisjestweeling. De meiden waren al wat groter en tot zijn grote verdriet had Peter geen contact meer met ze.

Wel betaalde Peter trouw de alimentatie. Jaar in, jaar uit. Dit was hij, aldus Peter, verschuldigd aan zijn dochters.

Alimentatie

De kinderen groeiden op en bereikten op enig moment de volwassen leeftijd. Toch bleef Peter de alimentatie betalen, want ook jong volwassenen, en dat waren de meiden met hun 18 lentes jong, hebben recht op alimentatie. Dat is anders als de 18-plusser zelf al inkomen heeft, bijvoorbeeld omdat het kind met school is gestopt en is gaan werken. Maar is dat niet het geval, dan moeten de ouders de kinderen financieel blijven ondersteunen. En dus deed Peter dat.

Werken en sparen

Totdat Peter er op enig moment, via via, achter kwam dat zijn beide dochters al lang en breed werkten. En dan niet even een krantenwijkje, nee, de dames waren serieus aan de slag. En Sefke was desondanks de alimentatie voor de kinderen blijven ontvangen. Natuurlijk had ze de alimentatie wel doorbetaald aan de dochters; die hadden er mooi van kunnen sparen. Maar Peter voelde zich bedonderd. Sefke had hem best wel even kunnen vertellen dat hij niet langer alimentatie hoefde te betalen; zij wist toch als geen ander dat de meiden al aan het werk waren?!

Een procedure volgde, en het gerechtshof stelde Peter in het gelijk. Het hof vond dat het op de weg van Sefke lag om Peter te informeren over de inkomsten van de kinderen. Sefke had natuurlijk ook de kinderen opdracht kunnen geven dit aan hun vader te vertellen. Omdat Sefke dit niet even had gedaan, vond het hof dat zij onzorgvuldig naar Peter had gehandeld.

Terugbetalen

En het hof ging verder: Sefke diende al het geld wat Peter had betaald ook nog eens aan hem terug te betalen. Dat zij het geld netjes aan de kinderen had doorbetaald, deed niet ter zake; dit kwam voor haar risico. Sefke moest dat geld zelf maar terughalen bij de dochters.  

Bron: Meppelercourant.nl
Lees de hele uitspraak van het Gerechtshof te Den Haag hier